Ημερίδα με τίτλο: «Γεφυρώνοντας το τοπίο των ψηφιακών αρχαιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα»

Στην Ελλάδα, η διαχείριση των δεδομένων χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και ποικιλομορφία λόγω των πολλών διαφορετικών φορέων που παράγουν και διαχειρίζονται αρχαιολογικά δεδομένα.Υπάρχει άμεση ανάγκη για την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη αποδοτικών στρατηγικών στην επιμέλεια και τη διάθεσή τους. H Ημερίδα με τίτλο:«Γεφυρώνοντας το τοπίο των ψηφιακών αρχαιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το Athena Research Center αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των υφιστάμενων υποδομών δεδομένων στην Ελλάδα και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των διαχειριστικών προκλήσεων που σχετίζονται με τα αρχαιολογικά δεδομένα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Διάλεξη με θέμα “Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. στο Καραμπουρνάκι”

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς διάλεξη της Ελένης Μανακίδου, Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και της Δέσποινας Τσιαφάκη, Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθύντριας Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», με τίτλο «Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. στο Καραμπουρνάκι».

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο Διαλέξεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με θέμα «Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της». Στόχος του προγράμματος είναι η επιστημονική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, αλλά και η καθιέρωση μιας σταθερής και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Στον Κύκλο Διαλέξεων το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑΠΟΘ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών του και συνεργάτες του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν ανασκαφικές έρευνες σε χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας μας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Επίσκεψη του τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στο ΓΕΛ Αβδήρων

Μετά από πρόσκληση του ΓΕΛ Αβδήρων, οι Βασίλης Ευαγγελίδης, Μελιάνα Καρτά και Γιάννης Μούρθος του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΕΚ Αθηνά/ ΙΕΛ Ξάνθης), θα παρουσιάσουν στο σχολείο στις 24/4/2024, τη δράση του Τμήματος στον τομέα του πολιτισμού και της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Παρουσίαση στο συνέδριο “Ancient Thrace between Traditionality and Modernity”

Η Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη θα πραγματοποιήσει στις 12/4/24 παρουσίαση με τίτλο “The employment of digital tools in the study of ancient Thrace” σε συνέδριο που θα γίνει μεταξύ 11 και 13 Απριλίου 2024 και οργανώνεται από τη Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας «St. Kliment Ohridski». Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο έχει τίτλο “Researches of Ancient Thrace between Traditionality and Modernity: Theoretical Aspects and Scientific Methodology” και οργανώνεται από την ομάδα του έργου “Measuring ancient Thrace” (KP-06-H50/3 of 30.11.2020).

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Εισήγηση στην Ημερίδα “Bring Life in History”

Στις 25 Απριλίου 2024 η Δέσποινα Τσιαφάκη, Διευθύντρια Ερευνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, θα συμμετάσχει με την εισήγηση “Η κεραμική ως μεθοδολογικό εργαλείο για τη μελέτη του αποικισμού και της ανθρώπινης κινητικότητας” στην Επιστημονική Ημερίδα BRIdgiNG LIFEways in Populations of Historic periods (BRING LIFE IN HISTORY):  Ανασύσταση του τρόπου διαβίωσης στις κοινωνίες ιστορικών περιόδων μέσω διεπιστημονικών προσεγγίσεων. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΙΙ, στο ΚΕ. Δ. Ε. Α. Α.Π.Θ. και διεξάγεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος BIOSOCIOPOLIS: Η βιοαρχαιολογία των κοινωνικό-πολιτικών αλλαγών στην Αμφίπολη, το οποίο φιλοξενείται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τον σύνδεσμο διαδικτυακής παρακολούθησης στην ιστοσελίδα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε