Το τμήμα συμμετείχε στο workshop της Βρετανικής Σχολής Αθηνών με τίτλο “Αρχαιολογία και Εκπαίδευση”, με την ομιλία “Αρχαιότητα και Καινοτομία: Οι δράσεις του Ε.Κ. ‘Αθηνά’ στην Ξάνθη για εκπαιδευτικούς και σχολικές ομάδες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο” του Δρ Βασίλη Ευαγγελίδη και της Νατάσας Μιχαηλίδου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε δασκάλους της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν αρχαία και βυζαντινή ιστορία, αλλά και σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καμία εμπειρία διδασκαλίας της αρχαίας ιστορίας. Το workshop πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025.
Στις 27 Φεβρουαρίου τα μέλη της ομάδας της Δρ. Δέσποινας Τσιαφάκη, Ιωάννης Μούρθος και Μελιάνα Καρτά, επισκέφθηκαν το 8ο Γυμνάσιο Δροσερού στον Δήμο Ξάνθης στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών και παρουσίασαν το έργο του τμήματος, με επίκεντρο τις εφαρμογές νέων τεχνολογιών στον πολιτισμό.
Πώς μπορούν οι ψηφιακές τεχνολογίες να μεταμορφώσουν την αρχαιολογική έρευνα και την πολιτιστική κληρονομιά; Ποιες είναι οι τελευταίες καινοτομίες που συνδυάζουν την αρχαιολογία με τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιοποίησης και ανακατασκευής της πολιτιστικής κληρονομιάς σε δύο και τρεις διαστάσεις, ειδικές εφαρμογές πληροφορικής για την ανασκαφή, εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα εξερευνήσουν η Δέσποινα Τσιαφάκη(υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών) και ο Γιώργος Παυλίδης (διευθυντής ερευνών), παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) Ξάνθης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Από τη 3D αναπαράσταση αρχαιολογικών χώρων μέχρι τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση ιστορικών δεδομένων, η συζήτηση θα αναδείξει το πώς η τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση του παρελθόντος.
Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (Deutsches Archäologisches Institut – DAI), σύναψαν Μνημόνιο Συνεργασίας επισφραγίζοντας την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογικής προόδου στον τομέα της αρχαιολογίας και των αρχαιογνωστικών επιστημών.
Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δύο οργανισμών, μέσα από την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών ερευνητικών έργων, καθώς και στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλο το φάσμα της αρχαιολογικής πρακτικής. Επιδίωξη των δύο φορέων είναι να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και να συμβάλουν στην επιστημονική γνώση μέσω της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών.
Κύριοι Άξονες Συνεργασίας:
Εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και την παρουσίαση αρχαιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με τις αρχές FAIR και OPEN.
Υποστήριξη νέων επιστημόνων στους τομείς της υπολογιστικής και ψηφιακής αρχαιολογίας.
Ενίσχυση δράσεων εξωστρέφειας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας στο ευρύτερο κοινό
Εντατικοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας με κοινές δημοσιεύσεις και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση της αρχαιολογικής γνώσης.
Τελετή Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας
Η επίσημη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2025, στη Βιβλιοθήκη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους στελέχη των δύο οργανισμών, μεταξύ αυτών η Διευθύντρια του DAI Αθηνών Katja Sporn, ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ Ιωάννης Εμίρης, και ο Υποδιευθυντής του DAI Αθηνών Oliver Pilz, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου Βασίλης Κατσούρος και η Διευθύντρια Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά Δέσποινα Τσιαφάκη.